Paintball klub Winnetou
Winnetou

Teambuilding

Kako stvoriti uspješnu radnu ekipu?

Kako izdvojiti najsposobnije za vođenje?

Kako poboljšati komunikaciju i radnu atmosferu među zaposlenima?

Odgovore pruža relativno nova avanturistička ponuda koja u svijetu postaje sve popularnija – teambuilding.
U prirodi prepušteni sami sebi, zaposlenici otkrivaju svoje talente i uče se timskom radu. Ispunjenje zadataka može se postići samo zajedničkim radom cijele ekipe. U neuobičajenim situacijama jasno se mogu vidjeti negativni učinci ljubomore, cinizma i nedostatka povjerenja među zaposlenicima. Jedan od najvažnijih ciljeva teambuldinga jest poboljšanje komunikacije i povjerenja između nadređenih i zaposlenika.

Firma?

Paintball je kao igra najsličniji firmi, osmišljen je tako da mladost i brzina nisu presudni. Za pobjedu su potrebne i druge sposobnosti: dobra taktika, podjela zadataka i kao u poslu – timski rad.
Nakon paintballa, u kojem sam sudjelovao nekoliko puta, kolege s kojima sam se svaki dan susretao u tvrtki i mislio da ih dobro poznajem upoznao sam u pravom svjetlu. Neke sam smatrao hladnokrvnim i ležernima, a otkrio da imaju nevjerojatnu sposobnost motiviranja drugih, te da su pravi borci, a drugi pak za koje sam mislio da nikad nisu potrčali ni za tramvajem, jurili su kao atletičari.

I počelo je.

Povici i pucnjava postaju sve jači.

“Pazi desno!!! Kreni, pokrivam te!!” deru se igrači…..
Jedan od njih je digao ruku:” Pogodjen sam. Izlazim.”
Njegov suigrač viče:”Trebam pomoć na desnom boku!!!!!”…

Uistinu je začuđujuća sličnost paintballa i firme. Primjerice, već u prvim sekundama igre pred vođu tima, koji predstavlja pandan direktoru tvrtke, postavlja se težak zadatak. Kako koordinirati 10 ljudi različite dobi, sklonosti, navika, motivacije i nacionalnosti da istodobno napadnu protivničku bazu kroz šumu 10 metara udaljeni jedan od drugog. Kako koordinirati da ni jedan sudionik ne otkrije svoju poziciju prerano, kako organizirati obranu…

Istraživanja u SAD-u i Njemačkoj govore da je stres najveći problem zaposlenih, a njegove su posljedice veliki gubici radnih sati, efikasnosti, bolovanja i slično.
Izvučeni iz svakodnevnog ritma djelatnici su smješteni u posve novu sredinu. Nitko nije u povlaštenom položaju, šefovi i direktori jednako mogu biti meta, a da bi se pobijedilo, ekipa mora biti složna.Suigrači ovise jedni o drugima, a uza sve smanjuju stres, opuštaju se i odlično zabavljaju.

A uz grill, salatu, gljive i čašu dalmatinskog crnog vina novi su ratni prijatelji još dugo
raspravljali o taktikama borbe kuglicama složivši se da bitku treba što prije ponoviti.

TIM JE STVOREN!!!