Paintball klub Winnetou
Winnetou

Paintball

Što je paintball?

U zadnjih 15 godina paintball je postao jedan od najbrže rastućih “alternativnih” sportova u prirodi. Pošto je baziran na adrenalinu i timskoj igri izvrsno oslobađa od dnevnih obveza i ponovno oživljava avanturistički duh. U ovom sportu žene i muškarci su ravnopravni, a sportom ne dominira mladost.
Igra se u preko 50 zemalja a igraju ga milioni muškaraca i žena svih starosnih skupina i životnih stilova: profesori i studenti, inženjeri i mehaničari,umirovljenici i djeca…
U ovom sportu korist pronalazi i sve više organizacija i firmi, jer paintball rasterećuje njihove zaposlene, stvara bolju poslovnu atmosferu, poboljšava komunikaciju te posebno razvija timski duh što daje osjetno poboljšanje poslovnih rezultata.

Kako se igra?

Iako postoje različiti oblici igranja paintballa, najuobičajeniji je da se igraći podijele u dva ili više timova. Broj igrača u timu može varirati od jednog ili dvojice, pa sve do stotine. Najčešci “scenariji” igre su:
-osvoji zastavu
-napad i obrana
-izdajnik

Ekipe su, radi raspoznavanja, označene trakama u boji (zelenom i naranćastom), koje su pričvršćene na nadlaktice igrača.
Cilj svakog “scenarija” je eliminirati protivnika tako da ga se pogodi (označi) kuglicom boje koja se pri pogodku rasprsne.

Da li je paintball siguran?

Kao i u drugim sportovima, uvijek postoji potecijalni rizik ozljeda. Štoviše, pravila sigurnosti i pravilna uporaba tvorničko razvijene i sigurnosno dokazane opreme su učinile paintball jednim od sigurnijih sportova. U stvari, statistike osiguravajućih kompanija su pokazale da se više ljudi ozljedi u kuglanju i ribolovu (a kamoli u drugim sportovima) nego igrajući paintball.
Kada je igrač u terenu UVIJEK mora nositi zaštitnu masku koja je rađena od plastike i termo stakala, te može izdržati udarce kuglica. Maske moraju biti nošene tijekom igre i cijelo vrijeme dok je igrač u području gdje je pucanje dozvoljeno. Kada se marker nalazi izvan terena, cijevni umetak (čep) mora biti umetnut u cijev markera da onemogući slučajno ispaljenje kuglice te marker mora biti zakočen.

Da li pogodak nanosi bol?

Kad kuglica pogodi tijelo rasprsne se i u 95% slučajeva uzrokuje jedva osjetnu bol. Ta bol je puno manja nego što se misli.

Kako se skida boja s odjeće?

Boja se skida vrlo lako s običnom vodom, a u večini slucajeva se 80% boje skine samo od sebe u toku igre.